Huisartsen de Laat de Kanterstraat

071 513 4345
 
 

Praktijkhuis van G.A. de Bruijne (dokter Adriaan) Hoofdstraat 10 in Leiderdorp, waar hij werkte van 1900-1932. Hij was niet alleen huisarts maar ook wethouder van het 2000 inwoners tellende Leiderdorp. Samen met wethouder Maarten Splinteren burgemeester van der Valk Bouman bestuurden zij het dorp. Zijn rechterhand was Pieter van der Kwaak, die naast doktersassistent tevens zijn apotheker en koetsier was. Samen richten zij destijds het ziekenfonds Boerhave op.

 

Praktijhuis van J. De Bruine (dokter Jan) Hoge Rijndijk 19 in Leiden, waar hij werkte van 1932-1960. Tijdens de gevechten rond vliegveld Valkenburg (Mei 1940) heeft hij zich als militair arts bijzonder verdienstelijk gemaakt. In het verzet tegen de Nazi’s speelde hij een belangrijke rol vooral in de zorg voor ondergedoken Joden. Na de oorlog was hij de eerste huisarts in Leiden die zowel de ziekenfonds als de particuliere patiënten niet meer in twee verschillende locatie’s wilde behandelen maar bij hem thuis op de Hoge Rijndijk. Dit werd hem door zijn collega huisartsen niet in dank afgenomen. Zijn rechterhand was doktersassistente Annemarie Straman.

Praktijkhuis van W. De Bruijne (dokter Wout) de Laat de Kanterstraat 32 in Leiden, waar hij werkte van 1968-1995. Toen zijn vader in 1960 overleed moest hij nog een jaar studeren. Dankzij de hulp van collega’s en doktersassistente A. Straman bleef de praktijk behouden en kon hij in Oktober 1961 beginnen. De praktijk telde toen 4000 patiënten. Samen met zijn broer Jan jr, die in 1963 afstudeerde, hebben zij de praktijk op de Hoge Rijndijk kunnen voortzetten en uiteindelijk verdelen. In 1968 werd de Laat de Kanterstraat 32 het nieuwe praktijkhuis. Hier werkte hij tot 1995, het beeldje in de voortuin getuigde van zijn belangstelling voor de oudere patient.
Zijn rechterhand de laatste 5 jaren was Michella van Der Laan, nu nog steeds werkzaam bij zijn opvolgers vader en zoon Birnie en mevrouw Schuivens.